Ga naar de inhoud

Wat duurt dat allemaal lang! (Lies Spruit)

Tekort aan woningen

Tijdens een bezoek aan de bakker sprak een inwoner mij aan over de situatie van een van zijn kinderen. Die zocht een betaalbaar huis, maar kon er in de wijde omtrek geen vinden. Zijn vraag was hoe dat toch moest met het tekort aan woningen. Die gesprekken voer ik regelmatig. Dan komt er van alles langs: te duur, te weinig plek voor eigen inwoners, waarom bouwen corporaties niet meer goedkope woningen, het duurt te lang enzovoorts. Voor sommige inwoners is het nu echt onmogelijk om aan een passend huis te komen. De zorgen van deze inwoners begrijp ik heel goed.
 

Afspraken

De gemeente bouwt niet zelf, maar sluit daarover contracten met corporaties en ontwikkelaars. Lisse heeft zelf ook geen grond in bezit waarop gebouwd zou kunnen worden. De grond is allemaal in handen van particulieren en zakelijke partijen. Van de gemeente Lisse wordt verwacht dat er ongeveer 100 huizen per jaar gebouwd worden. Dat aantal is in overleg met de provincie bepaald. De gemeente voldoet aan deze taakstelling. Het ene jaar minder, het andere jaar meer. Maar het zijn er inderdaad te weinig om aan de huidige woningbehoefte te voldoen. Landelijk is er veel aandacht voor het woningtekort. Er zijn wel actieplannen, maar die vlotten helaas allemaal niet erg.
 

Locaties

Er staat in Lisse op ‘korte’ termijn nog één grote locatie op stapel. Dat is het project Dever/Geestwater, dat gaat voorzien in de bouw van ongeveer 450 woningen. Waarschijnlijk wordt in 2026 de eerste paal geslagen. Verder concentreert de zoektocht naar bouwmogelijkheden zich vooral binnen de bebouwde kom. Dat heeft te maken met de vliegroutes van Schiphol en met regionale afspraken om de bollengronden met rust te laten. Momenteel wordt er gebouwd bij het zwembad, de kruising Kanaalstraat/Heereweg en op de Haven.
 

Lastige keuzes

Uiteraard vragen we eigenaren van lege bedrijfspanden om mee te werken met het omzetten naar woningen. Dat blijkt niet altijd zomaar te kunnen. Het aantal m2 bedrijfsterreinen moet op een andere plek aangevuld worden. Soms lukt het ook gewoon niet om met partners tot duurzame afspraken te komen. Dat vereist geduld en tijd. Van een bedrijfspand woningen maken, kost altijd veel geld en de mogelijkheden om dit af te dwingen zijn beperkt. De gemeenteraad onderzoekt daarnaast de mogelijkheden om meer in de hoogte te kunnen bouwen. Dat levert immers meer woningen op. Daar zijn dan vaak weer niet alle omwonenden even blij mee.
 

Uitleggen

Ik zie wat het gebrek aan passende woningen met inwoners doet. Ook bij mij is er ongeduld. Net als bij de Lissese politieke partijen, die woningbouw als een van de grootste prioriteiten zien. Een gesprek zoals ik dat bij de bakker had, levert helaas geen huis op. Maar ik kan wel uitleggen wat er in de gemeente gebeurt.

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin