Speel niet met vuur (wethouder Riet Austie)
In de winter zoeken we allemaal naar manieren om ons huis gezellig en warm te maken. Voor sommigen betekent dat een knisperend haardvuur of snorrende houtkachel. Maar we weten allemaal inmiddels wel dat deze warmtebronnen voor onze buren een bron van irritatie of zelfs gezondheidsproblemen kunnen zijn. Er is veel (media)aandacht voor.
Geliefde traditie
Houtstoken is een geliefde traditie, maar de rook die vrijkomt, bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolmonoxide. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. En vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals ouderen, kinderen of mensen met astma, kunnen hier flink last van hebben. Als gemeente Lisse hebben we geen wettelijke bevoegdheid om hout stoken te verbieden, maar dat betekent niet dat we het probleem moeten negeren.
Stookwijzer-app
Gelukkig kan de Stookwijzer-app uitkomst bieden. Deze app geeft real-time advies over of het een goed moment is om te stoken. De app houdt rekening met factoren zoals weersomstandigheden en luchtkwaliteit. Als het windstil is, blijft de rook bijvoorbeeld hangen, wat de overlast voor de omgeving vergroot. De app adviseert dan om het vuur uit te laten.
Het samen leuk houden
Afgelopen november was het lange tijd windstil en stond de Stookwijzer-app vaak op rood. Juist dan is het belangrijk om de open haard of houtkachel niet aan te steken. Toch merkte ik dat niet iedereen zich aan dit verzoek hield. Ik snap dat het niet leuk is als het vuur niet aan kan terwijl je daar zin in hebt, maar rekening houden met anderen zorgt er wel voor dat we het leuk houden met elkáár. Dat is in een dichtbevolkt land als Nederland echt nodig.
Het samen oplossen
Daarom denk ik dat er nog meer nodig is dan alleen het gebruik van de Stookwijzer-app. Het begint met verder kijken dan je eigen voordeur. Vraag je eens af: weet ik wie er naast mij woont? Heeft mijn buurman misschien longklachten? Praat erover, toon begrip en pas je stookgedrag aan. Samen kunnen we een balans vinden tussen gezelligheid en gezond samenleven. En misschien ook wel voorkomen dat er straks wetgeving nodig is om dit af te dwingen. Het is veel beter als we het samen oplossen, toch?
Gezond voor iedereen
Als iedereen in Lisse zijn verantwoordelijkheid neemt, komt dit de gezondheid van anderen én van onszelf ten goede. Daarom vraag ik u om de Stookwijzer te checken en niet te stoken bij code rood of oranje. Zo maken we samen van Lisse een plek waar warmte niet alleen van het vuur komt, maar ook van elkaar. Met oudjaarsavond voor de deur, hoop ik trouwens van harte dat het niet windstil is. Dat we met elkaar een paar uur kunnen genieten van mooi vuurwerk in de lucht zonder dat de rook blijft hangen. Ik wens u een heel mooi en vooral gezond 2025!
Riet Austie, wethouder
r.austie@lisse.nl