Schijnbaar onzinnige vragen (Kees van der Zwet)
Onlangs vroeg een inwoner mij waarom hij een vragenlijst van Belastingen Bollenstreek had ontvangen. Hij vroeg zich af waarom hij werd lastiggevallen met vragen over de actuele staat van zijn woning. Maar ook of hij en de medewerkers bij Belastingen Bollenstreek daar nou hun kostbare tijd in moeten steken. De spreekwoordelijke lasten leken hem hoger dan de baten. En de gemeente zou hier toch zeker niet meer onroerendezaakbelasting (hierna: ozb) door ontvangen?
Laatste redmiddel
Ik had niet direct antwoord op zijn eerste vraag, ik was niet op de hoogte van de vragenlijst. Maar op zijn laatste vraag kon ik wel antwoorden. Nee, die vragenlijst leidt niet tot meer ozb-opbrengst voor de gemeente. Dat werkt heel anders. Als de raad de begroting van de gemeente behandelt, wordt gekeken hoe die begroting sluitend kan worden gemaakt. De ozb-opbrengst verhogen, is dan het laatste redmiddel. De raad bepaalt hoe hoog de opbrengst zou moeten zijn. Met inachtneming van alle WOZ-waardes berekenen we zo de ozb-tarieven.
Waarde bepalen
Voor het antwoord op zijn andere vragen moest ik te rade gaan bij de medewerkers van Belastingen Bollenstreek, de instantie die onder andere de WOZ-waarde van woningen bepaalt. Die hielpen mij snel uit de brand. Belastingen Bollenstreek wil de waarde van de woningen zo goed mogelijk bepalen, dus in overeenstemming met de werkelijkheid. Daarom stellen ze vragen aan eigenaren die hun woning verkopen, maar ook aan eigenaren die hun woning al heel lang bewonen. Die vragen gaan onder andere over de staat van het onderhoud, het niveau van de keuken, isolatie en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen.
Discussies
Bij verkochte woningen kan ik het begrijpen, omdat de verkoopprijzen mede de waarde van woningen in de omgeving bepalen. Maar bij woningen die al heel lang dezelfde eigenaar hebben, blijkt de reden te maken te hebben met de erfbelasting. Om het vermogen van een overleden huiseigenaar te bepalen, wordt uitgegaan van de WOZ-waarde van de woning op het moment van overlijden. Daardoor wordt Belastingen Bollenstreek steeds vaker geconfronteerd met discussies met erfgenamen. Zij vinden de WOZ-waarde meestal te hoog, omdat er bijvoorbeeld sprake is van achterstallig onderhoud of een oude keuken.
De juiste informatie
Doordat de bezwaartermijn tegen de WOZ-waarde op zo’n moment meestal al verlopen is, kunnen de erfgenamen weinig doen tegen die misschien te hoge waardering van de onroerende zaak. Belastingen Bollenstreek probeert dit soort situaties nu te voorkomen door vragenlijsten ook uit te zetten bij mensen die al heel lang in hun woning wonen. Dus zo onzinnig als die ene inwoner de vragen vond, zijn ze eigenlijk niet. Het gaat allemaal om het hebben van de juiste informatie om de waarde van de onroerende zaak goed te kunnen bepalen.
Kees van der Zwet, wethouder