18 november: Hoe word je burgemeester van Lisse? (Lies Spruit)
Ik krijg vaak de vraag hoe je burgemeester wordt. De meeste inwoners hebben daar geen idee van. Ook leerlingen die ik spreek, zijn er vaak nieuwsgierig naar. Persoonlijk vond ik mijn sollicitatieprocedure voor burgemeester een van de spannendste gebeurtenissen uit mijn werkzame bestaan. Toch verloopt dit eigenlijk net zoals een gewone sollicitatie. Er is een advertentie, je schrijft een brief en er zijn sollicitatiegesprekken. De procedure vindt alleen wel plaats onder geheimhouding. Betrokkenen mogen niets over de kandidaten zeggen uit respect voor hun privacy. Dat betekent dus ook dat ik geen idee heb wie de sollicitanten zijn.
Een schaap met wel zeven poten
In principe kan iedereen burgemeester worden. Er is geen speciale opleiding voor. Kennis van en liefst ook enige ervaring met hoe een gemeente(raad) werkt, is meestal wel een voorwaarde. Een vergadering kunnen voorzitten is een basistaak. Daarnaast moet je boven de politieke partijen kunnen staan en je kunnen inleven in de situatie van inwoners en ondernemers in je gemeente. Jezelf goed kunnen presenteren is belangrijk, net als positief in het leven staan. Openbare orde en veiligheid zijn vaste taken van een burgemeester. Ook moet je leiding kunnen geven tijdens een crisis, zoals bijvoorbeeld een stroomstoring of grootschalige wateroverlast. En mensen met elkaar kunnen verbinden, is een van de belangrijkste gevraagde eigenschappen.
De gemeenteraad kiest
De gemeenteraad mag de nieuwe burgemeester kiezen. Zij stellen uit hun midden een sollicitatiecommissie samen. Ook maken zij een ‘profielschets’, waarin staat wat voor burgemeester zij zoeken. Moet het bijvoorbeeld iemand zijn die vooral financieel onderlegd is? Of ligt het accent op veiligheid? Of het beter laten functioneren van de gemeentelijke organisatie? In Lisse hebben we via een enquête ook aan inwoners gevraagd wat voor burgemeester zij willen. Ruim 500 mensen hebben daarop gereageerd. De resultaten zijn verwerkt in de profielschets. De sollicitatiecommissie werkt trouwens nauw samen met de Commissaris van de Koning. Hij ontvangt de brieven en let erop dat de procedure goed verloopt.
Hoever zijn we?
Op 26 november sluit de sollicitatieprocedure. Daarna maakt de Commissaris van de Koning kennis met de mogelijke kandidaten. Hij adviseert de gemeenteraad over hun geschiktheid, maar de gemeenteraad beslist zelf wie er op sollicitatiegesprek mogen komen. Uiteindelijk draagt de sollicitatiecommissie een kandidaat voor aan de gemeenteraad. Dat gebeurt in een vertrouwelijke vergadering. Meteen daarna wordt de keuze openbaar gemaakt. Die wordt in het voorjaar verwacht. Na enige tijd vindt de officiële installatie plaats.
Zoals u ziet, duurt het even voordat er een nieuwe burgemeester is. Ook ik weet pas volgend voorjaar wie het wordt, maar ik ben er zeker van dat Lisse straks een leuke en geschikte nieuwe burgemeester heeft.
Lies Spruit, burgemeester