Goede voornemens en optimisme
U heeft ze misschien ook wel aan het begin van het nieuwe jaar: goede voornemens. Helaas werkt de start van dit jaar niet mee om de bekende goede voornemens ook in de praktijk te brengen. ‘Meer sporten’ gaat lastig als de sporthallen en sportvelden gesloten zijn. ‘Beter mijn best doen op school’ is moeilijk als je klas naar huis wordt gestuurd. En ‘vaker op bezoek gaan bij oma’ wordt in deze tijden afgeraden. Kortom, corona houdt ons dagelijks leven nog steeds in zijn greep. En toch houd ik goede hoop dat 2022 een prachtig jaar zal worden.
Verbinding
De uitdaging in dit nieuwe jaar wordt om te leren leven met corona in onze samenleving. Wat daarbij niet mag ontbreken is verbinding. Ik hoop dat we met elkaar in gesprek blijven en verschillen proberen te overbruggen. En dat we ook aandacht houden voor elkaar, want door corona is er veel verborgen leed. Denk daarbij aan kwetsbare jongeren in een onveilige thuissituatie. Of aan eenzame ouderen, bijvoorbeeld door het moeten missen van het bezoek van hun kinderen en kleinkinderen. En aan de ondernemers die in onzekerheid verkeren over het voortbestaan van hun zaak. Een prettig en begripvol gesprek daarover kan helpen. Zoals het oud-Hollands spreekwoord luidt: gedeelde smart is halve smart.
Vooruitkijken
Wat voor mij persoonlijk werkt, is vooruitkijken naar de leuke dingen die gaan komen. In het jaar 2022 liggen gelukkig ook mooie momenten in het verschiet. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar het bollenseizoen, om de duizenden bloemen weer te zien bloeien. En ik kan eindeloos mijmeren over waar ik in de zomervakantie graag naartoe wil. Het wereldkampioenschap voetbal is ook zo’n fijne stip op de horizon. En dan natuurlijk wel met het Nederlands elftal erbij. Dat zijn voor mij echt gebeurtenissen om met een positief gemoed naartoe te leven.
Optimisme
Om terug te komen op de goede voornemens: mijn goede voornemen is om dit jaar positief te blijven denken. Het spreekwoordelijke glas is nooit halfleeg, maar altijd halfvol. Als teamsporten niet kan, dan maar buiten een extra lange wandeling maken om toch in beweging te blijven. En met oma kun je met een beetje geluk ook videobellen om contact te houden. Al ben ik de eerste om toe te geven dat het natuurlijk niet hetzelfde is als elkaar fysiek ontmoeten. Voor spanning en avontuur kunnen we tijdens de lockdown naar de bibliotheek: daar staan talloze goede boeken waar je in kunt wegdromen. Ja, het is iets anders dan daadwerkelijk in een ver oord verblijven. Maar ik wil het zelf wel graag op deze optimistische manier benaderen.
Ik wens ook alle inwoners van Lisse een jaar vol optimisme toe. Een jaar waarin we al onze goede voornemens – met of zonder lockdown – in de praktijk zullen brengen!
Jeffrey van Haaster, wethouder