Het mooie van afval
Deze week nam ik met alle wethouders uit de regio deel aan een bijeenkomst over het belang van afval scheiden. Ik dacht er al het een en ander over te weten, maar ik wist nog niet de helft van wat er allemaal met ons afval kan. Ongeveer 75% van ons huishoudelijk afval is te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.
Slimmeriken
Slimmeriken in Wageningen en andere onderzoeksinstellingen zijn dagelijks bezig om te kijken welke onderdelen uit ons afval geschikt zijn voor hergebruik. Dat is noodzakelijk omdat we met steeds meer mensen op deze aardbol leven en grondstoffen schaars worden. De gevolgen van vervuiling kennen we allemaal, des te belangrijker dat we er zoveel mogelijk aan doen om dat terug te dringen.
Broodjeaapverhaal
Er gaat een broodjeaapverhaal rond dat ik graag uit de wereld help. Namelijk dat apart ingezameld afval op één grote hoop belandt. Dat klopt niet, het afval wordt per afvalsoort verwerkt. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube naar wat er allemaal al met afgedankte materialen wordt gedaan. Van plastic flesjes worden bijvoorbeeld speelgoed en sterke veters gemaakt.
Schoon aanleveren
Een voorwaarde om afval opnieuw te kunnen gebruiken, is dat we ‘schoon’ afval aanleveren. Wist u dat als er plastic of ander materiaal in uw gft-container zit vaak een hele vrachtwagen wordt afgekeurd? Het wordt dan verbrand in plaats van gecomposteerd. Een ander voorbeeld van hoe het niet moet, is overgebleven pizza in de doos laten zitten en die in de papiercontainer gooien. Zet dat stapje extra, dan komen we verder!
Beloning
Specialisten denken ook na over wat er aan de ‘voorkant’ van de afvalketen beter kan. Zo worden producenten beloond als zij hun producten leveren in goed te sorteren en te recyclen kunststofverpakkingen. Op alle fronten denkt men dus na over hoe we minder afval kunnen veroorzaken en de uitstoot kunnen verminderen. Over een half jaar komt er bijvoorbeeld ook statiegeld op blikjes om het zwerfafval te verminderen. Weer een stap in de goede richting!
Afval helpt
Ik hoor u denken: ’Het is wel een heel gedoe, dat afval scheiden ‘. Maar dat ik dit vertel heeft een reden. Als we allemaal ons steentje bijdragen, krijgen we een zogenaamde circulaire economie. Dat is noodzakelijk om voldoende grondstoffen te houden voor onze toekomst. En afval helpt ons daarbij, dat is het mooie!
Vragen
We zijn al goed bezig, maar het kan echt nog een beetje beter. Dat begint al bij de aanschaf van een nieuw product. Is het duurzaam of herbruikbaar? Is het echt nodig om het zelf te bezitten of kunt u het ook lenen of huren? En als iets kapot is, gooit u het dan weg of kijkt u eerst of het nog gerepareerd kan worden? Kortom, er valt voor ons allemaal nog veel te leren en te winnen. Stapje voor stapje verbeteren we de wereld.
Riet Austie, wethouder