Ga naar de inhoud

Veilig verkeer maken we met elkaar (Lies Spruit)

Een goed begin van de ochtend

Het is ‘s morgens maar een klein eindje lopen van huis naar het gemeentehuis. Ik moet wel oversteken bij een zebrapad. Daar is het vaak druk omdat kinderen en ouders dan naar de basisschool gaan. Een heel gekrioel omdat kinderen natuurlijk moeten leren hoe het hoort in het verkeer. Ik hou me dan zelf supergoed aan de verkeersregels. Een burgemeester hoort tenslotte het goede voorbeeld te geven.

De schrik van mijn leven

Op een ochtend wachten we op het groene licht om over te steken. Ik zie en hoor dat een auto met grote snelheid komt aanrijden en verwacht dat hij zal stoppen. Voor de auto staat het licht inmiddels al op rood. Maar stoppen doet hij niet!

Dat heb ik net op tijd in de gaten. Het gaat goed, niemand wordt geraakt of is gewond. Ik ben flink geschrokken en daardoor te laat om het nummerbord in me op te nemen. Nu lukt het dus niet om aangifte te doen. Wat gevaarlijk! En wat een slecht voorbeeld voor onze kinderen!

Verkeersveiligheid belangrijk voor iedereen

Verkeersoverlast staat altijd hoog op de lijst als de gemeente inwoners vragen stelt over veiligheid. Vaak gaat dat over auto’s die te hard rijden of nog net even doorrijden bij stoplichten. Maar (brom)fietsers kunnen er ook wat van: fietsen op stoepen, toch doorrijden op ‘t Vierkant als er stopborden staan, rechts inhalen en ga zo maar door.

Het effect van controles

Bij scholen voeren de wijkagenten vaak controles uit. Dat heeft effect, maar soms voor korte duur. Snelheidscontroles worden vaak snel gevolgd door een waarschuwing op sociale media. Effectiever wordt het als controles niet voorspelbaar zijn. Ook als bewoner kunt u een eenmalige verkeerscontrole aanvragen. Wist u dat? Er wordt nog weinig gebruik van gemaakt, dus ik geef u graag de tip!

Veiligheid maken we met elkaar

Ik vraag altijd aan inwoners met klachten of ze anderen aanspreken op te hard rijden. Meestal zijn het namelijk je buren of bekenden uit de wijk die er een potje van maken. Het antwoord is vaak ‘nee’ en dat vind ik jammer! We zijn er in Lisse heel goed in om samen leuke dingen te organiseren, maar het zou fijn zijn als we elkaar ook aanspreken op minder leuke dingen. We leren onze kinderen tenslotte wel hoe het moet. En zij moeten kunnen rekenen op ons als volwassenen, dat wij ons daar aan houden!

Lies Spruit
(burgemeester Lisse)

Ga naar het begin