Ga naar de inhoud

AED's gemeente Lisse

De gemeente werkt samen met HartslagNu aan een zo volledig mogelijke dekking van 24-7 AED’s binnen de bebouwde kom van Lisse. Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Inmiddels zijn er in onze gemeente Lisse ruim 350 burgerhulpverleners die worden opgeroepen bij een hartstilstand in hun buurt.  Bij de plaatsing van AED’s wordt rekening gehouden met burgerinitiatieven. Een voorwaarde is dat u uw AED aanmeldt bij HartslagNu.

AED aanschaffen met de buurt

Wilt u naast dit netwerk van AED's ook graag met uw buurt een AED aanschaffen? Lees dan onze tips.

1. Meld u aan als burgerhulpverlener

Als u kunt reanimeren, meld u dan op HartslagNu aan als burgerhulpverlener. Na aanmelding kunt u in de HartslagNu-app of via uw HartslagNu account op de website van HartslagNu zien waar de AED's in uw buurt hangen. Omdat wij als gemeente een overeenkomst hebben met HartslagNu kunt u op de website van HartslagNu een dekkingskaart bekijken waarop alle AED's in onze gemeente zichtbaar zijn. Ook ziet u waar in onze gemeente nog geen dekking is door een 24-7 AED en of daar burgerhulpverleners zijn aangemeld. 

Registratie betekent natuurlijk ook dat u kunt worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand.

Een deel van de burgerhulpverleners ontvangt de oproep om direct naar de locatie te gaan en de andere burgerhulpverleners (maximaal 3 groepen) ontvangen de oproep om eerst een AED op te halen en deze vervolgens naar de locatie te brengen. De gegevens van de AED, zoals een eventuele beveiligingscode, staan ook in de oproep vermeld.

Als er voldoende burgerhulpverleners hebben aangegeven de oproep te accepteren, ontvangen de overige burgerhulpverleners, die aangegeven hebben dat ze naar de melding gaan, een annuleringsbericht. Meer informatie hierover leest u op de website van HartslagNu.

2. Neem contact op met de contactfunctionaris

Contactfunctionaris Ageeth van der Poll kan u veel vertellen over wat de gemeente doet en welke stappen u kunt zetten voor een buurt-AED. Stuur haar een mail.

3. Zorg dat mensen in de buurt kunnen reanimeren

Wij adviseren u om voldoende mensen een reanimatiecursus te laten volgen via de lokale EHBO-vereniging.

4. Registreer de AED

Het is belangrijk om de AED via HartslagNu te registreren. Zo is bij anderen bekend dat er in uw buurt een AED is en wordt deze ook door HartslagNu gealarmeerd bij een hartstilstand in de buurt.

5. Zorg voor stroomtoevoer

De gemeente voorziet niet in de stroomtoevoer van een buitenkast. Het is niet toegestaan om stroom te tappen van een lantaarnpaal of elektriciteitskast voor de installatie van de buitenkast. U zult dat op een andere manier moeten regelen.

6. Verzeker de buitenkast met AED

Diefstal van de AED of schade aan de buitenkast komt weinig voor, maar een verzekering is toch aan te raden. Controleer bij uw verzekeraar of de AED gedekt is via de opstal- of inboedelverzekering.

7. Zamel geld in

De gemeente verstrekt geen subsidie omdat zij de basisdekking al heeft betaald. Tips om geld in te zamelen vindt u bij veelgestelde vragen over de buurt-AED

Ga naar het begin