Ga naar de inhoud

Windmolens in Lisse

Wat vindt u belangrijk áls er windmolens zouden komen in Lisse. Op welke plek zou het kunnen? Waar moeten we rekening mee houden? Met de natuur, met het landschap of met het geluid en de schaduw? Hoe kunnen Lissers profiteren van de opbrengsten? Laat het ons weten en vul de vragenlijst in. Gebruik bij het invullen de unieke code die u van ons heeft ontvangen in de brief. Deze brief is gestuurd naar alle huishoudens in Lisse.

Hoe werkt het?

Elk huishouden in Lisse heeft van ons een brief ontvangen met daarin een unieke code. U kunt de vragenlijst tot en met zondag 15 december invullen via de website met uw unieke code. Het invullen kost ongeveer 20 minuten. Vul de vragenlijst in op uw tablet, laptop of computer. Op uw telefoon werkt het minder goed. De vragenlijst is anoniem en uw privacy is gewaarborgd.

Woont u met meer mensen van 16 jaar en ouder op dit adres, dan kunt u de code maximaal twee keer gebruiken.

Heeft u geen code ontvangen, of bent u de brief met de code kwijt? Neem dan contact op via energie@hltsamen.nl of bel naar 14 0252.

We verloten vijf vrolijke stormparaplu’s onder de deelnemers. Meld u hier aan om kans te maken op een stormparaplu

Lissers mogen even op de stoel van de wethouder zitten

Inwoners kunnen een online vragenlijst invullen die is gemaakt volgens de methode van de Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). Deelnemers mogen daarbij even op de stoel van de wethouder zitten en verschillende belangen tegen elkaar afwegen. Zij kunnen aangeven waarmee de gemeente rekening moet houden bij de keuze van een locatie en welke eisen gesteld moeten worden aan windmolens. 

Wat is het vervolg?

Begin 2025 maakt de gemeente de resultaten van het onderzoek bekend. Daarna komen er bijeenkomsten voor inwoners. Hier krijgen zij te zien wat deze resultaten betekenen voor mogelijke locaties van windmolens. Met de resultaten van deze bijeenkomsten kan de gemeenteraad nog voor de zomer advies geven aan de Provincie Zuid-Holland. Op deze manier oefent Lisse zoveel mogelijk invloed uit. Het is de provincie die uiteindelijk besluit waar windmolens gebouwd mogen worden in de regio. Op die manier kunnen de gemeenten hun bijdrage leveren aan de energiedoelen die zijn afgesproken in de Regionale Energiestrategie.

Meld u hier aan als u mee wilt doen aan de bijeenkomsten in februari.

Het meest ideaal is de combinatie van wind- en zonne-energie

Lisse wil graag bijdragen aan een beter klimaat door zelf duurzame elektriciteit op te wekken. Het doel is om in 2050 helemaal zelfvoorzienend te zijn in elektriciteit, op een manier die past bij onze gemeente. Het is daarbij niet genoeg om alleen daken vol te leggen met zonnepanelen. Om dit doel te bereiken, zijn ook twee of drie windmolens nodig.

Ga naar het begin