Water in Lisse
Op deze pagina vindt u informatie over het stedelijk watersysteem in Lisse. Dit is het geheel van rioolstelsels, buitenruimte en oppervlaktewater dat het afvalwater, grondwater en hemelwater in Lisse verwerkt.
Als gemeente hebben wij een zorgtaak voor de inzameling en transport van afvalwater naar de afvalwaterzuivering van het Hoogheemraadschap van Rijnland, een zorgtaak voor de inzameling en verwerking van hemelwater en een zorgtaak om grondwaterhinder of grondwateroverlast te voorkomen.
Dit doen wij door de aanleg van en beheer en onderhoud op riolen, gemalen, drainage en oppervlaktewateren.
Meldingen of klachten over water?
In Lisse hebben we veel te maken met water. Het stroomt door de gemeente, het valt uit de lucht op ons neer en het zit in de grond. Helaas veroorzaakt het water soms problemen. Wij als gemeente proberen u dan te helpen en handvatten te bieden.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp. De vragen worden tussentijds steeds aangevuld op basis van de vraag die binnenkomt.
Ervaart u dringende problemen met water? Meld dit via de Fixi-app zodat we het indien mogelijk snel kunnen oppakken en oplossen. Op de meldingenkaart in de Fixi-app kunt u bekijken of er al een melding is gemaakt van uw probleem. U kunt ook bellen met 14 0252 om uw probleem te melden, maar via de Fixi-app heeft onze voorkeur.
Wat kunt u zelf doen bij waterhinder?
Bij hevige of langdurige buien kan er in korte tijd zoveel water vallen, dat het watersysteem en de riolering het niet meer aankunnen. Dit zorgt voor waterhinder. Als gemeente zorgen wij voor de verwerking van regenwater, maar u kunt ook helpen waterhinder in uw omgeving te verminderen.
Aanpassen aan het klimaat
Het klimaat verandert. Extremer weer komt vaker voor. Wij proberen het dorp daarom beter in te richten om ons hierop voor te bereiden. U kunt ook meehelpen. Bijvoorbeeld door uw tuin groener te maken of regenwater op te vangen.
Onze riolering
Het belangrijkste doel van riolering is de bescherming van de volksgezondheid. Maar een riolering draagt ook bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Wij onderhouden het stelsel van riolen, persleidingen en gemalen in de stad.
Oppervlaktewater in Lisse
In Lisse zijn veel sloten, vijvers en plassen. Dit noemen we oppervlaktewater. Als gemeente zijn we voor een groot deel van het oppervlaktewater verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderhoud.
Grondwater op openbaar en particulier terrein
Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater dat de bodem infiltreert tot het niet meer verder kan, noemen we grondwater. Er zijn allerlei redenen waardoor de grondwaterstand op een bepaalde plaats kan veranderen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in openbaar gebied of op particulier terrein.
Belangrijke partners van de gemeente bij het beheer van het water
Werken aan waterveiligheid doen we niet alleen. We krijgen veel hulp van Hoogheemraadschap van Rijnland die in Lisse actief is.
Zij zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit via de afvalwaterzuivering, de waterkwantiteit (zorgen voor droge voeten) en waterkeringen.