23-04-2025: Provincie wordt geïnformeerd over uitkomsten participatie
Het college van B&W van Lisse stelt de gemeenteraad voor om de Provincie Zuid-Holland te informeren over de uitkomsten van de participatie over windmolens en hen niet te adviseren over voorkeurslocaties. Wethouder Riet Austie: “Voor een goed advies hebben we meer informatie nodig vanuit de provincie.” Zo zijn de uitkomsten nog niet bekend van de Omgevingseffect-rapportage van de provincie. In deze rapportage staat wat het effect van windmolens is op mens, dier en natuur. Daarnaast zijn er nog geen heldere landelijke regels over de afstand van windmolens tot woonhuizen. Een motie van de gemeenteraad steunt, en is in lijn met, deze koers van het college.
Provincie wil groepen windmolens
De provincie is bezig regels op te stellen voor windmolens en locaties voor windmolens. Half augustus zijn de conceptregels bekend, begin 2026 stelt de provincie de regels vast. De gemeente kan reageren op de conceptregels door een zienswijze in te dienen. Verder heeft de provincie een concept-plaatsingsvisie gemaakt. Hierin staat dat de provincie het liefst vijf grote windmolens op één rij wil óf windmolens in een groep van drie bij drie. Wethouder Riet Austie: “Het is onwaarschijnlijk dat hiervoor ruimte is in ons kleine dorp.”
Windmolens liefst ver van woonwijken
Wethouder Riet Austie over het onderzoek onder inwoners: “Wat inwoners vinden over windmolens vinden we heel belangrijk. Daarom hebben wij alle inwoners gevraagd wat zij meer en minder belangrijk vinden als er windmolens in Lisse moeten komen van de provincie. Ik ben heel blij dat zoveel mensen hebben meegedaan.” De 1.944 deelnemers lieten weten dat windmolens het liefst ver van woonwijken moeten komen. Zij vinden het vooral belangrijk om geluidsoverlast te beperken en hechten minder waarde aan bescherming van natuur en landschap.
Twee grote grondeigenaren willen geen windmolens
Daarnaast heeft de gemeente gesproken met twee grote grondeigenaren van het zoekgebied voor windmolens, Keukenhof en Zuid-Hollands Landschap. Beiden hebben gezegd geen windmolens te willen op hun grondgebied. Daarmee worden de mogelijkheden voor windmolens in Lisse heel beperkt.
Doelen halen voor duurzame energie
Omdat Lisse weinig ruimte heeft voor windmolens en zonnevelden kijkt de gemeente naar andere mogelijkheden voor duurzame energie. Wethouder Riet Austie: “We nemen onze verantwoordelijkheid voor duurzame energie want Lisse zet grote stappen in warmte. We onderzoeken nu samen met Hillegom, Teylingen en Noordwijk of een regionaal warmtenet mogelijk is. Dit warmtenet wordt gevoed met warmte uit de aarde. Als de resultaten van het onderzoek goed zijn kunnen we al in 2029 de eerste gebouwen aansluiten. Daarnaast blijft isoleren van huizen heel belangrijk. We helpen inwoners hierbij met gratis advies en subsidie.”