05-12-2024: Accommodatiebeleid Lisse: financieel slim kiezen en ruimtes beter benutten
Het huidige beleid rondom gemeentelijke panden gaat veranderen. Het is nu te complex, star en duur. Het college wil met het nieuwe accommodatiebeleid niet alleen kosten besparen maar ook vraag en aanbod van locaties beter op elkaar afstemmen door de panden beter en meer te gebruiken en te kijken naar combinaties van wonen, welzijn en zorg. Het nieuwe beleid bespaart de gemeente op termijn ongeveer 300.000 euro per jaar. De raad beslist hier op 19 december over.
Het college zet in op het verduurzamen van panden, zonder grote investeringen. Ook wordt gekeken of het wenselijk is om panden in bezit te houden of te huren. Wethouder Riet Austie: “Het is belangrijk dat we slimme keuzes maken. We kunnen het als gemeente simpelweg niet meer betalen om alle panden in bezit te hebben én te verduurzamen. Dat betekent dat we sommige panden zullen moeten afstoten, of kijken naar een andere, meer flexibele, invulling.” Op dit moment zijn de locaties niet flexibel te programmeren en lastig multifunctioneel te gebruiken. Ruimtes staan overdag vaak leeg. En de beheerkosten zijn te hoog. “Het kan echt mooier, beter en goedkoper", vindt Riet Austie.
Duurzame investeringen
Het college stelt voor om de bibliotheek en het gemeentehuis nu eerst te verduurzamen vanuit de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Deze investeringen verdien je binnen 5 jaar terug. Denk bijvoorbeeld aan dubbele beglazing of het isoleren van wanden of vloeren. Op de lange termijn is er op deze locaties ruimte voor nieuwbouw. Daarbij wordt dan ook gekeken naar slimme combinaties, bijvoorbeeld wonen, welzijn en zorg.
Meer activiteiten en creatief ondernemerschap
Bij het nieuwe accommodatiebeleid is het uitgangspunt dat er op korte termijn meer activiteiten komen in onder meer 't Poelhuys en de Engelenburcht. Het college wil het gemeentelijke pand Floralis graag behouden, maar daarbij meer ruimte bieden aan creatief ondernemerschap. In de toekomst wil de gemeente de dienstverlening aan inwoners zoveel mogelijk aanbieden op één locatie. Dat betekent dat de gemeente gaat bekijken of het mogelijk is om op termijn activiteiten waarvoor nu ruimtes worden gehuurd, te verplaatsen. Uiteraard worden de maatschappelijke organisaties die hiermee te maken krijgen hier intensief bij betrokken.
In gesprek met gebruikers
Als de raad instemt met het voorgestelde accommodatiebeleid worden de concrete acties verder uitgewerkt. De gemeente is ondertussen al in gesprek met de gebruikers/eigenaren van de verschillende panden. Wanneer het nieuwe beleid concrete gevolgen heeft voor gebruikers gaat de gemeente ook met hen in gesprek. Het inplannen van meer activiteiten volgt zo snel mogelijk. Verhuizingen of nieuwbouw laten daarentegen langer op zich wachten.