Ga naar de inhoud

27-06-2024: Lisse lobbyt op congres van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)

Lisse gaat financieel onzekere tijden tegemoet

“Wel extra taken, maar niet de knaken”

De gemeente Lisse heeft 5 moties mede ingediend op het congres van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG onderhandelt namens alle Nederlandse gemeenten met het Rijk over het takenpakket van gemeenten en de bijbehorende financiële middelen. Kees van der Zwet, wethouder financiën: “Als gemeente kregen we de laatste jaren van het Rijk steeds meer extra taken, maar niet de bijbehorende knaken. Dat knelt. De komende jaren wordt dit alleen maar erger. Met het mede indienen en ondersteunen van de moties willen we ons sterk maken richting het Rijk. De financiële rek is eruit. We moeten veel pijnlijke keuzes maken.”

Hieronder staan in het kort de moties die gemeente Lisse heeft mede ingediend:

Motie hervormingsagenda jeugdzorg (initiatief Ridderkerk, unaniem aangenomen)   

De kosten voor jeugdhulp lopen steeds verder op, terwijl gemeenten steeds minder geld krijgen van het Rijk. De gemeenten blijven zich inspannen voor passende zorg voor onze jongeren.       

Eerlijke eigen bijdrage WMO (initiatief Rheden, geen meerderheid)

Deze motie roept het kabinet op om te zorgen voor een rechtvaardige, inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor  ondersteuning of hulp.  Zo betalen mensen die het kunnen betalen een hogere bijdrage en mensen met een lager inkomen een lagere bijdrage.  VNG en het Rijk onderhandelen hier al sinds 2019 over.

Concrete oplossingen voor het nieuwkomersonderwijs (initiatief Gouda, meerderheid voor)

Het aantal nieuwkomers in  Nederland dat onderwijs volgt is de laatste jaren gegroeid.

Aanvullende bekostiging vanuit het Rijk ontbreekt voor de onvoorziene onderwijshuisvesting van Internationale Schakelklassen of extra taalondersteuning in de klas.

Bouw Sociale Werkplaatsen niet af (initiatief Valkenburg aan den Geul, geen meerderheid)

In een sociale werkplaats kunnen mensen die dat nodig hebben, prikkelarm aan de slag.  De inzet van sociale werkplaatsen wordt afgebouwd. Daarvoor in de plaats komen sociale ontwikkelbedrijven die als doel hebben mensen zoveel mogelijk te laten doorstromen naar het reguliere bedrijfsleven. Gemeenten willen dat er voldoende geld beschikbaar blijft voor de sociale werkplaatsen die er nu zijn. Juist deze kwetsbare doelgroep heeft duidelijkheid en continuïteit nodig. 

Wend het ravijn af (initiatief Zaanstad, unaniem aangenomen)

In de laatste motie roepen de gemeenten het Rijk op tot een akkoord te komen waarin taken en middelen van de gemeenten in balans zijn. Het Rijk heeft vanaf 2026 ongeveer 3 miljard euro per jaar aan bezuinigingen op de gemeenten gepland. Voor Lisse gaat het om 1,7 miljoen per jaar aan minder inkomsten.

Gemeente Lisse laat hiermee zien zich niet zomaar neer te leggen bij de nijpende financiële situatie waar zij voor komt te staan en er alles aan te doen het ravijnjaar af te wenden.

Ga naar het begin