Het bedrijf Van Rhijn Projectontwikkeling heeft een plan voor ongeveer 73 appartementen aan de Heereweg 26 in Lisse. Op deze plek is nu nog een detacheringsbureau gevestigd. Van Rhijn gaat hierover in gesprek met ons, omwonenden en andere belanghebbenden. Om het bouwen van de appartementen mogelijk te maken en de bestemming te veranderen van ‘kantoor’ naar ‘wonen’, is een omgevingsvergunning nodig voor een zogenaamde BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit). Het is voor het eerst dat we te maken krijgt met een BOPA.
Verschillende typen appartementen
Het plan ‘Poort van Lisse’, bestaat op dit moment uit ongeveer 73 appartementen verdeeld over drie bouwblokken met veel groen erom heen. Het plan voldoet aan het woonbeleid van Lisse: ongeveer 22 appartementen zijn in de sociale huursector, ongeveer 47 appartementen in het middeldure koopsegment en/of betaalbare koopsegment en ongeveer vier appartementen in het dure koopsegment.
Eerste nieuwe procedure onder omgevingswet
De benodigde BOPA-procedure is het gevolg van de vrij nieuwe Omgevingswet. Deze planning bestaat in grote lijnen uit drie stappen:
1. Voortraject, waarbij het college van B&W eerst de gemeenteraad informeert over het idee. Hierna start de ontwikkelaar met gesprekken met omwonenden en andere belanghebbenden. De verantwoordelijkheid voor het betrekken van de omgeving ligt bij de ontwikkelaar. Dit gebeurt in het tweede kwartaal van 2025.
2. Opstellen van een procesvoorstel en het uitvoeren daarvan in het voortraject. Een onderdeel van het procesvoorstel is een beschrijving over hoe de raad wordt betrokken in het proces. De raad krijgt in deze fase de benodigde informatie om later advies te kunnen geven over de aanvraag voor de BOPA. Deze aanvraag is gepland in het derde kwartaal van 2025.
3. Uitbrengen van advies en eventuele instemming door de raad naar aanleiding van een raadsvoorstel van het college over de aanvraag omgevingsvergunning. Het indienen hiervan staat gepland voor de zomer. Het college moet binnen acht weken na de vergunningaanvraag een besluit nemen. De raad geeft voorafgaand hieraan een formeel advies aan het college.
Behoefte aan extra woningen
Wethouder Jolanda Langeveld: “Dit is de eerste keer dat we een BOPA-procedure doorlopen. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten. Vanuit de gemeente zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om extra woningen toe te voegen. Ik ben blij met het initiatief voor deze entree van Lisse.”
Van Rhijn Projectontwikkeling: "Als ontwikkelaar zijn wij trots deze mooie plek Poort van Lisse te mogen ontwikkelen. De Poort van Lisse voegt niet alleen 73 moderne appartementen toe, maar versterkt ook de woonkwaliteit en doorstroming in de regio. Op dit moment zijn we bezig met het afronden van onze visie voor dit plan. Op korte termijn presenteren we deze aan de omwonenden."