- Stook alleen droog, gekloofd hout van maximaal 7 cm dik. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Droog hout geeft meer warmte en minder roetaanslag en schoorsteenbranden.
- Zelf hout hakken? Hout is goed gedroogd als het twee jaar buiten onder een afdak heeft gelegen. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
- Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout (tuinhout). Bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Hiervoor kunt u een boete krijgen.
- Gebruik geen multiplex of spaanplaten. Hier ziet lijm in waardoor er schadelijkse stoffen vrijkomen. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Hiervoor kunt u een boete krijgen.
- Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom verboden.
- Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk, want u kunt niet alles verbranden in een allesbrander. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic of geverfd hout. Afval verbranden is verboden.
- Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan voor luchtvervuiling in de buurt zorgen. Gebruik stookwijzer om te zien wanneer u beter niet kunt stoken.
- Is het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif de luchttoevoerklep niet dicht (smoren). Het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
- Zet de luchttoevoer in de kachel en de klep van de schoorsteen helemaal open. Dit zorgt voor betere verbranding waardoor er minder schadelijkse stoffen vrijkomen.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Zo is er goenoeg verse lucht en zuurstof waardoor het verbrandingsproces goed verloopt. Zonder verse lucht en zuurstof, komt er veel rook en stank vrij.
- Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en u ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg in dit geval voor voldoende zuurstof. Kijk af en toe eens buiten hoe de rook uit uw schoorsteen eruit ziet. Gekleurde rook (ook witte) duidt erop dat de verbranding slecht is.
- Laat tenminste één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
- Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
- Bij het aansteken van de kachel kunt u het beste de Zwitserse methode gebruiken. Op het internet zijn veel filmpjes terug te vinden met tekst en uitleg hierover.
- Steek het houtvuur aan met aanmaakblokjes en -houtjes.
- Kies de juiste haard/kachel voor de ruimte die u wilt verwarmen. De gespecialiseerde verkoper kan u hierover informeren.
- Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Dat is belangrijk voor uw eigen gezondheid en het voorkomen van schoorsteenbranden. Een erkende installateur kan u verder helpen.
- Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
Hout stoken
Veel mensen gebruiken inzethaarden of houtkachels om hun huis te verwarmen. Ook Terraskachels en vuurkorven voor buiten zijn in trek. Een vuurtje stoken kan gezellig zijn maar het is niet goed voor het milieu en de gezondheid. Zo kan het zorgen voor overlast in de buurt. Gelukkig zijn er maatregelen die we kunnen nemen om rekening met elkaar te houden. Check de Stookwijzer die laat zien hoe het op dit moment gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt.
Stooktips voor houtkachel en open haard
Overlast door stoken
Schone rook bestaat niet. Dat betekent dat er altijd geurhinder, gezondheidseffecten en roetneerslag kunnen zijn. Een op de tien Nederlanders heeft last van geurhinder door het stoken van open haarden en houtkachels.
Voor mensen met COPD of een andere long- of luchtwegaandoening gaat het verder dan overlast. Er is dan sprake van gezondheidsproblemen. Door goed stookgedrag kunnen we voorkomen dat we anderen overlast en schade berokkenen.
Ervaart u overlast en wilt u dit melden? Dat kan via de Stookwijzer.Op deze site vindt u informatie over houtstoken. Ook kunt u hierop melden dat u last heeft van hout stoken in uw omgeving.
Let op: uw melding wordt alleen gebruikt om een beter beeld te krijgen over de overlast door houtrook in Nederland en wordt verder niet in behandeling genomen omdat de gemeente geen middelen heeft om hier op te handhaven.
Is hout stoken slecht voor het milieu?
Houtkachels en open haarden veroorzaken luchtvervuiling, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Sinds 1990 is de uitstoot van fijnstof door industrie en het verkeer flink afgenomen, maar de hoeveelheid fijnstof van particulieren is gelijk gebleven.
Een bijkomend nadeel daarvan is dat de fijnstof afkomstig van open haarden en houtkachels vrijwel altijd in de buurten en wijken terecht komt. Van alle soorten kachels is de pelletkachel het minst schadelijk voor het milieu. Deze kachels branden op houtkorrels en zijn 95% schoner dan open haarden en houtkachels Ook kunt investeren in een fijnstoffilter (ook wel houtstookfilter genoemd) voor uw houtkachel of haard. Een ioniserend fijnstoffilter zorgt ervoor dat er 95% minder fijnstof wordt uitgestoten wat dus beter is voor mens en milieu. Het filter wordt bovenop de schoorsteen geïnstalleerd en filtert de lucht die hier doorheen komt.
Meer informatie
Buitenvuur of BBQ: 5 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken
Houtkachtel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken
Website GGD: Houtrook en gezondheid
Houtrookonderzoek RIVM: Onderzoek naar de relatie tussen blootstelling aan houtrook en gezondheidsklachten