Ga naar de inhoud

Gebiedsvisie Rooversbroekpolder

In de Rooversbroekpolder willen we een aantrekkelijke dorpsrand creëren, met ruimte voor recreatie, waterberging, natuurontwikkeling en eventueel bedrijven in het groen. Daarnaast willen we in dit gebied een nieuwe oost-west verbinding realiseren om de ontsluiting van Lisse te verbeteren. De komst van zo’n verbinding biedt mogelijk kansen voor duurzame bedrijvigheid. Al deze verschillende wensen, belangen, dromen en ideeën vragen om ontwerp waarin alle verschillende opgaven worden samengevoegd. In de gebiedsvisie moet uiteindelijk een helder en inspirerend streefbeeld voor de lange termijn worden vastgelegd.
 

Planning/fasen 

De planning is opgeknipt in twee fasen.

Fase 1 – schetsverkenning (maart tot juli 2023)

In de eerste fase van dit proces organiseren wij gebiedstafels en gaan wij in gesprek met de huidige eigenaren van percelen in de Rooversbroekpolder en voor instanties die betrokken zijn bij het gebied, maar niet direct gevestigd. Denk daarbij aan Liander, Hoogheemraadschap van Rijnland, GGD Hollands Midden en de Veiligheidsregio.

We gaan in gesprek met de mensen die het gebied het beste kennen. Wij gaan luisteren en horen welke kwaliteiten, verbeterpunten, ontwikkelingen en kansen zij zien in de Rooversbroekpolder. Tegelijkertijd bewaken we de ambities en ontwikkelrichtingen zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie ‘Samen werken aan een levendig Lisse’ (Link naar omgevingsvisie maken) overeind blijven.

Door de gesprekken met de huidige eigenaren en gebruikers van de Rooversbroekpolder en andere betrokken stakeholders komen we uiteindelijk tot drie verschillende varianten voor het gebied. Deze drie schetsvarianten worden besproken met de eigenaren en gebruikers om te komen tot een voorkeursvariant. De drie schetsvarianten worden ook aan het burgerpanel van Lisse voorgelegd om inwoners die niet in de Rooversbroekpolder wonen te laten meedenken over het gebied waar ze graag gebruik van maken. De voorkeursvariant wordt voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.
 

Fase 2 – gebiedsvisie (ntb)

In fase 2 wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt tot een (ontwerp)gebiedsvisie, die voldoende uitgewerkt is voor vertaling in het Omgevingsplan en heldere spelregels en aanbevelingen bevat voor initiatieven, zowel voor de indieners als voor de gemeente.

De startdatum van fase 2 is afhankelijk van de voortgang bij het project Mobiliteitsmaatregelenpakket Noordelijke Ontsluiting Bollenstreek en duidelijkheid over het verloop van de ontsluiting van de oost-west verbinding.

Meer informatie over de stand van zaken van het project Mobiliteitsmaatregelenpakket Noordelijke Ontsluiting Bollenstreek kunt u vinden op de website van de Provincie Zuid-Holland Een bereikbare en leefbare Duin- en Bollenstreek - Provincie Zuid-Holland.
 

Waar staan we nu?

De eerste ronde gebiedstafels heeft plaatsgevonden. De inbreng wordt samen met relevante en recente beleidsdocumenten gebruikt om tot drie schetsvarianten te komen. De drie schetsvarianten worden eerst ambtelijk en bestuurlijk besproken en voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna worden ze besproken met de eigenaren en maatschappelijke organisaties aan een tweede ronde gebiedstafels. Dezelfde vragen over de drie schetsvarianten worden via het Burgerpanel aan alle inwoners van Lisse voorgelegd.

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de stappen die zijn gezet én de stappen die worden genomen.

 

Ga naar het begin