De Waterkanten
Project de Waterkanten
Het project De Waterkanten ligt aan de Ringvaart en aan de Sportlaan in Lisse. In 2009 heeft de gemeente besloten dat het gebied aan de Ringvaart toe was aan revitalisering. De woningbouw en de voorzieningen die zijn gebouwd in de jaren ’50 en ’60 waren verouderd en toe aan vernieuwing.
- Presentatie informatieavond omwonenden
- Presentie informatieavond 22 november 2021 Veld 4
- Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond
- Bewonersbrief winnaars spelen en groen
Sportcomplex en woningen
Het gehele plan De Waterkanten bestaat uit de nieuwbouw van het sportcomplex ‘De Waterkanten’ en de bouw van ongeveer 305 woningen. 138 hiervan zijn sociale woningen en 167 marktwoningen. De aanleg van het openbare gebied is ook een onderdeel van de werkzaamheden.
Om het gebied op een goede manier te ontwikkelen zijn de verschillende projecten aan elkaar gekoppeld. VOF De Waterkanten, bestaand uit ontwikkelaars ABCnova en VORM, hebben de opdracht tot ontwikkeling gewonnen. Stek is verantwoordelijk voor de realisatie van de sociale huurwoningen en het Fioretti College liet zelf de middelbare school bouwen.
Woningen gerealiseerd
Op dit moment zijn er rond de 195 woningen gerealiseerd in De Waterkanten. Hiervan zijn ongeveer de helft appartementen en de helft laagbouwwoningen. Momenteel werken we aan de laatste fase met koopwoningen (’t Speykpark fase 3). Dit betreft in totaal 40 eengezinswoningen bestaande uit twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen. Daarnaast is veld 4 in ontwikkeling, een locatie in het noorden van de waterkanten, een toren met 70 tot 74 sociale huurwoningen. Naar verwachting start de bouw in 2022.
HOV-verbinding door De Waterkanten
De gemeente Lisse werkt samen met partners in de regio aan de invoering van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding tussen Noordwijk en Schiphol. Dit wil zeggen dat er tussen Noordwijk en Schiphol bussen gaan rijden die betrouwbaar en comfortabel zijn en met een hoge frequentie rijden, voor een goede bereikbaarheid in de regio.
Een onderdeel van de HOV-corridor is een nieuwe brug voor bussen, fietsers en voetgangers over de Ringvaart tussen Lisse en Lisserbroek. Voor een goede, verkeersveilige inpassing, zijn er aanpassingen nodig aan de Sportlaan. Lisse doet hier samen met de provincie Zuid-Holland onderzoek naar.
In de zomer van 2020 hebben we 2 kansrijke varianten aan de omgeving voorgelegd. We hebben gevraagd welke van die twee varianten de voorkeur heeft, en welke verbeteringen daarin nog werden gezien. We ontvingen daar ruim 100 reacties op. Uit uw reacties kwam een voorkeur naar voren voor de variant waarin de ontsluiting van uw wijk via Sportlaan blijft lopen en de Sportlaan aansluit met een rotonde op de Oranjelaan.
Voorkeursvariant
Afgelopen periode hebben we dit verder vertaald naar een voorkeursvariant. We hebben uw reacties zoveel mogelijk hierin meegenomen.
- Bekijk hoe de voorkeursvariant er uitziet op de ontwerptekening.
- De achtergrond en nadere toelichting op de totstandkoming van de voorkeursvariant staan in deze notitie.
- In deze vlog leggen we uit wat het belang is van de verbinding, hoe we zijn gekomen tot de voorkeursvariant en hoe deze er uit ziet.
We betrekken de reacties die we op het voorstel ontvangen in het besluit. In een antwoordnota bundelen we de ontvangen reacties en geven we aan waar deze aanleiding geven tot aanpassingen. Die nemen we dan mee in de verdere uitwerking. We koppelen de antwoordnota aan u terug en informeren u over de besluitvorming (tweede kwartaal) en de vervolgstappen.
Ontwerp van de HOV-brug over de Ringvaart
Voorliggend ontwerp heeft betrekking op de aanpassingen aan de Sportlaan. Hiervoor is de gemeente Lisse verantwoordelijk. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe brug over de Ringvaart. De provincie Noord-Holland is op dit moment bezig met het uitwerken van het ontwerp van de brug. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de provincie. In de tekening op deze website is de brug getekend om te laten zien hoe het totale ontwerp er uit kan zien. Het ontwerp van de brug is dus geen onderdeel van het ontwerp van de Sportlaan. Beide ontwerpen moeten wel goed op elkaar aansluiten. De gemeente Lisse en de provincie Noord-Holland overleggen hier vaak over. Uiteraard is het de bedoeling in de verdere uitwerking (het definitief ontwerp) om één totaalontwerp te presteren.