- Hillegom - 117
- Lisse - 137
- Teylingen – 108
Veelgestelde vragen opvang Oekraïners
De gemeente Lisse vindt dat iedereen een veilige plek moet hebben om te kunnen wonen, als inwoner en als oorlogsvluchteling. Zo bouwen we de komende jaren tegelijk aan woningen voor onze inwoners, voor de Oekraïense oorlogsvluchtelingen (ontheemden) en voor Statushouders (mensen met een verblijfsvergunning). We werken met andere gemeenten in onze regio sterk samen om tot duurzame oplossingen te komen voor de opvang van o.a. Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
Hoeveel Oekraïners worden door de gemeente Lisse opgevangen?
Wat zijn de huidige opvanglocaties in de gemeentes?
Lisse
- Heereweg 10 V, 2161 AG Lisse
Teylingen
- Rijnsburgerweg 4 2215 RA Voorhout
- Julianalaan 6, 2171 CZ Sassenheim
- Parklaan 176, 2171 EK Sassenheim
- Gravendamseweg 30a, 2215 TA Voorhout
- Spoorlaan 127, 2215KR, Voorhout
- Julianalaan 10, 2171 CZ Sassenheim
- Wilhelminalaan 1-3, 2171CS, Sassenheim
Hillegom
- 3e Loosterweg 5, 2182 CV Hillegom
- Leidsestraat 46, 2182 DP Hillegom
- Thorbeckelaan 40, 2181 VD, Hillegom
- Stationsweg 45, 2182BA, Hillegom
Hoeveel en hoe ontvangen Oekraïners leefgeld?
- Volwassenen en kinderen die geen inkomsten uit arbeid of uitkering ontvangen krijgen elke maand leefgeld. Zij kunnen hier bijvoorbeeld eten, kleding en persoonlijke spullen. Lees hier meer over de hoeveelheid van het leefgeld.
- Als een vluchteling van 18 jaar of ouder gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Werken levert meer op. Wie 3 dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld.
- Oekraïense ontheemden ontvangen het leefgeld van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Daarom is het belangrijk dat zij die bij een gastgezin wonen, zich zo snel mogelijk inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente.
Ik wil woonruimte aanbieden, hoe doe ik dat?
- Gemeenten werken sinds kort samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een onderzoek. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u koppelen met de Oekraïners. Het verwerken en onderzoeken van alle aanmeldingen kost tijd. Het kan even duren voordat u onderzocht wordt. Ga naar de website van Takecarebnb om u aan te melden.
- Als u Oekraïners opvangt, wilt u dan ook zorgen voor het inschrijven van deze mensen op het gemeentehuis. Graag hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 0252.
Ik heb Oekraïners in huis, wat kan ik voor ze regelen wat betreft ziektekostenverzekering, school, medische zorg, etc.?
- Ontheemden uit Oekraïne krijgen altijd medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. De manier waarop de kosten hiervan worden vergoed verschilt
- Heeft iemand asiel aangevraagd? Dan vergoed de zorgaanbieder de zorgkosten via de Regeling Medische zorg voor Asielzoekers. Deze persoon hoeft niets te betalen.
- Heeft iemand geen asiel aangevraagd? Dan declareert de zorgaanbieder de zorgkosten via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Deze persoon hoeft niets te betalen.
- Ontheemden uit Oekraïne die in Nederland gaan werken, waren tot juli 2022 verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Inmiddels is dit niet meer zo. Als ze een zorgverzekering hebben, betalen ze zorgpremie en eventueel eigen risico. Als ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen zij zorgtoeslag aanvragen. Oekraïners die in Nederland verblijven zijn hier in principe tijdelijk. Zij moeten zich inschrijven bij de gemeente. Maar op basis van deze registratie bij de gemeente mogen zij geen zorgverzekering afsluiten.
- Op zorgverzekeringslijn.nl staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.
Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïners in huis neem?
Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.
Waar kunnen Oekraïense ontheemden geregistreerd worden?
Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (de registratie van alle inwoners van een gemeente). Zij doen dat in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Na inschrijving krijgen zij ook een Burgerservicenummer (BSN). Mensen die zich willen inschrijven moeten hiervoor zelf langskomen met een internationaal paspoort of een identiteitskaart. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via telefoonnummer 14 0252.
Naar welke school kunnen de Oekraïense leerlingen?
Kijk voor meer informatie op de pagina 'school en taalklassen'
Biedt u onderdak aan een derdelander uit Oekraïne?
Biedt u onderdak aan een derdelander uit Oekraïne? Dan is het heel belangrijk om na te gaan of u na 4 maart nog opvang mag of wilt blijven bieden. Zo voorkomt u mogelijke financiële gevolgen. Onderstaand leggen we uit hoe dit zit, wat u moet doen en waar u terecht kan voor meer informatie.
Voor welke groep vluchtelingen uit Oekraine geldt dit?
De meeste vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op bescherming onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dit geeft ze bepaalde rechten in Nederland, zoals het recht op opvang. Voor een kleine groep vluchtelingen uit Oekraine geldt de Richtlijn Tijdelijke Bescherming na 4 maart 2024 niet (meer). Het gaat om derdelanders die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en naar Nederland zijn gevlucht voor de oorlog. Ze werkten of studeerden in Oekraïne, maar zijn afkomstig van een ander land. Na 4 maart 2024 vervalt het verblijfsrecht, het recht op een opvangplek bij de gemeente of bij u, voor deze groep derdelanders. Dit betekent dat zij Nederland moeten verlaten. Tenzij ze een asielaanvraag hebben lopen of een standaard vergunning hebben voor werk of studie.
Hoe kunt u achterhalen of u uw gast nog mag opvangen na 4 maart?
- Vraag uw gast of deze een brief van de IND heeft ontvangen.
- Staat hierin dat uw gast moet vertrekken uit Nederland? Stop dan met onderdak bieden en zorg dat hij niet meer op uw adres staat ingeschreven. Zo voorkomt u dat toeslagen of uitkeringen worden stopgezet.
- Kan uw gast aantonen een asielaanvraag te hebben lopen of heeft deze een studie/werkvergunning? Dan mag u onderdak blijven bieden. Maar voordat u besluit om de opvang door te zetten, is het goed om te weten wat de gevolgen zijn. Het kán namelijk van invloed zijn op de hoogte van uw uitkering, toeslagen of gemeentelijke belastingen (reinigingsheffing en rioolheffing).
Meer weten over mogelijke gevolgen voor uw toeslagen?
- Ontvangt u 1 of meerdere toeslagen? Controleer of uw gast uw toeslagpartner is, want verlengen van de opvang kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Kijk op de website van Dienst Toeslagen
- Bel met vragen over uw persoonlijke situatie met de BelastingTelefoon via 0800 - 0543.
Meer weten over mogelijke gevolgen voor uw uitkering of gemeentelijke heffingen?
Als uw gast meetelt als huisgenoot, kan dit gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering of gemeentelijke heffingen. Omdat dit per gemeente verschilt, kunt u het beste met uw gemeente contact opnemen.
Wat kan uw gast doen?
Is uw gast een derdelander die na 4 maart geen recht meer heeft op tijdelijke bescherming? Dan is het advies om voor 4 maart 2024 aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) door te geven dat hij/zij bij een gastgezin woont. En dan kan meteen worden doorgegeven of de opvang door het gastgezin voortgezet wordt of niet. Uw gast kan hiervoor bellen met de COA-informatielijn via 088 7157 000 of mailen naar info@coa.nl.
Andere vragen?
U en uw gast kunnen voor vragen over bijvoorbeeld de opvang of beëindiging hiervan, terecht bij Vluchtelingenwerk. Te bereiken via de website van RefugeeHelp. Via de contactpagina kunt u een afspraak maken.