Ga naar de inhoud

Tevreden naar bed (Lies Spruit)

Al vroeg rinkelt de wekker.  Er wacht mij een drukke dag. Helaas heb ik nog geen tijd gehad om alle schriftelijke voorbereiding te lezen. Bij het ontbijt pak ik mijn IPad en telefoon. Als ik alles doorkijk, vormt er zich in mijn hoofd een lijstje van collega´s en betrokkenen die ik ter voorbereiding van sommige afspraken nog wil bellen met vragen. Er is veel te bepraten. Het liefst ontmoet ik mensen ter plaatse, maar vaak wordt het toch het gemeentehuis.
 

Van alles

Er zijn veel verschillende bezoekers te verwachten. Allemaal met hun eigen verhaal. De een verwacht dat ik vooral naar zijn/haar probleem luister, anderen hebben een klacht waarmee ik iets moet doen of willen een idee of initiatief bespreken. Ook ontvang ik inwoners of ondernemers die iets doen wat volgens de gemeentelijke regels niet mag. Dat moet dan óf opgelost óf gestopt worden. Het is altijd een grote variëteit aan kwesties en onderwerpen die op een dag voorbijkomt. Gelukkig hoef ik het niet allemaal alleen te doen. Er is altijd wel een advies of hulp en bijstand van ambtenaren. Toch moet ik zelf in overleg met wethouders en de gemeenteraad standvastig een koers uitzetten.
 

Spannend

Grote evenementen krijgen veel van mijn aandacht. Lisse wil een levendig en actief dorp zijn.  Er zijn meestal veel vrijwilligers actief. Bezoekers en inwoners moeten erop kunnen rekenen dat alles veilig en verantwoord gebeurt. Dat is soms lastig.  Niet alle inwoner zijn het altijd eens met de keuzes. Heel bevredigend als blijkt dat alles goed verlopen is.
 

Emoties

Lisse is maar klein. Toch zijn er grote wensen. Woningbouw, wegen, bedrijven, energie en voorzieningen vragen om ruimte. Niet iedereen kan zijn/haar zin krijgen. We vragen wel zoveel mogelijk betrokkenen vooraf om hun mening. Keuzes worden aan de gemeenteraad voorgelegd. Dan staan algemeen en individueel belang weleens tegenover elkaar.  Dit zijn tijdrovende en soms emotionele kwesties voor ons allemaal en zeker ook voor mij.
 

Geld

De gemeenteraad bepaalt waar we het geld aan uitgeven. Jaarlijks wordt een uitvoerige discussie gevoerd over de diverse keuzes.  Als de begroting vaststaat, kunnen we daar ook niet veel van afwijken.  Dat levert heel vaak teleurstelling op. Niet alles kan. En dat zal de komende jaren alleen maar scherper worden, omdat de gemeentes veel minder geld van het Rijk lijken te krijgen.
 

Veel goede dagen

De meeste dagen verlopen positief. Vaak wordt er veel gelachen. Het is noodzakelijk dat we naar elkaar luisteren en zo nodig ook compromissen met elkaar kunnen sluiten. Dan ga ik aan het einde van de dag tevreden naar bed.

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin