Ga naar de inhoud

Gewijzigd vastgesteld bestemminsplan “Geestwater, Lisse” en (ongewijzigd) vastgesteld beeldkwaliteitsplan “Architectuur Geestwater – Samen leven met het landschap”

Publicatiedatum:
dinsdag 11 juni 2024
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
ruimtelijk plan of omgevingsdocument



Gewijzigd vastgesteld bestemminsplan “Geestwater, Lisse” en (ongewijzigd) vastgesteld beeldkwaliteitsplan “Architectuur Geestwater – Samen leven met het landschap”

De gemeenteraad van Lisse heeft op 30 mei 2024 het bestemmingsplan “Geestwater, Lisse” met identificatienummer NL.IMRO.0553.BPGeestwater-vax1 gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen.

De gemeenteraad van Lisse heeft op 30 mei 2024 ook het beeldkwaliteitsplan “Architectuur Geestwater – Samen leven met het landschap” vastgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan is ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het beeldkwaliteitsplan dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen.

Plangebied (gebied waarover het bestemmingsplan gaat)

Het plangebied bevindt zich aan de zuidwestelijke zijde van Lisse. De locatie bestaat uit twee delen, de Geestwaterpolder en Dever-Zuid.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van 459 woningen (waarvan 9 Greenportwoningen) en een hoogwaardige openbare ruimte met landschapspark. Er wordt als het ware een nieuwe landschappelijke dorpsrand ontwikkeld. Het wordt een groene wijk, met veel ruimte voor water, groen en bomen.

Beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan is een aanvulling op de bestaande Welstandsnota. Het beeldkwaliteitsplan legt architectonische principes uit van de ontwikkelingen binnen bestemmingsplan Geestwater, Lisse.

Ter inzage

Het raadsbesluit met het vastgestelde bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan liggen vanaf woensdag 12 juni 2024 tot en met dinsdag 23 juli 2024 ter inzage in het gemeentehuis in Lisse (Heereweg 254).

We werken alleen op afspraak. Wilt u langskomen om het vastgestelde bestemmingsplan in te zien, dan kunt u telefonisch een afspraak maken met de heer J. den Braber of met R. van der Geest van het domein Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0252. 

U kunt de vastgestelde digitale planbestanden ook inzien op de website van de gemeente www.lisse.nl onder ‘Inwoners en ondernemers’ – ‘Bouwen en Wonen’ - ‘Bestemmingsplannen’ – ‘Ter inzage’ – ‘gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Geestwater, Lisse’ via een link naar:

(N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale versie beslissend.)

Beroep bestemmingsplan

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen belanghebbenden gedurende de periode van donderdag 13 juni 2024 tot en met woensdag 24 juli 2024 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag.

Gelet op de gewijzigde vaststelling geldt dit alleen voor:

  • *

    Belanghebbenden;

  • *

    Niet belanghebbenden wanneer hij of zij:

    • 0

      tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan “Geestwater, Lisse naar voren hebben gebracht;

    • 0

      kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

    • 0

      bezwaar heeft tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij het vaststellen van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening doen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Het vaststellingsbesluit treedt op donderdag 25 juli 2024 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepsschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Geen beroep mogelijk tegen het beeldkwaliteitsplan

Het vastgestelde beeldkwaliteitsplan is een aanvulling op de bestaande welstandsnota.

Een Welstandsnota is een bundeling van beleidsregels in de zin van artikel 1:3 lid 4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Tegen de vaststelling van beleidsregels kan op grond van artikel 8.3 van de Awb geen beroep worden ingesteld. De inhoud van de Welstandsnota kan aan de orde komen in een procedure omtrent de beslissing op een aanvraag om omgevingsvergunning of bij een handhavingskwestie over ernstige strijd met redelijke eisen van welstand. Artikel 4:81 van de Awb regelt dat een gemeente beleidsregels kan vaststellen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. den Braber of R. van der Geest van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 14 0252.

Ga naar het begin